sea-dragons

Уникални морски видове в домашния риф

Търсите ли нещо различно, което да сложите в аквариума си със солена вода? Дългогодишният морски акварист има списък с някои уникални видове, които желае да добави към домашния риф

Цели

Много морски акваристи, „прахосват много време и пари с цел създаване на един впечатляващ резервоар за рифове.

Работата е там, че след като достигнем мечтите си, осъзнаваме, че има цял свят на завладяващи риби, които подминахме в бързането си, за да създадем перфектния резервоар . Няма нищо лошо в това, разбира се. Просто след като постигнахме амбициите си, мислите ни се обръщат към други по-малко очевидни предизвикателства и влизаме в преговори с нашите близки за поредната голяма, и без съмнение скъпа, солена кутия. „Само още един танк , честно… това ще помогне на децата с тяхната училищна работа,“ и други почти достоверни оправдания.

Скоро изграденият нов резервоар, който запълва мислите ни, може да е биотопна система, като например плитководна мангрова среда, морска тревна система, пълна с Каталафилия,или нано система за морските „кобили“. Потенциалните системи са толкова многобройни, колкото хобистите, които ги проектират (в съзнанието и в действителността), но в много случаи, това е предизвикателството да запазим нещо малко странно, или нещо малко по-различно, което ни подтиква. Може би искаме нещо по-различно!

В следващите „редове“, ще насочим погледа Ви към не толкова популярни морски видове, но доста атрактивни.

Челюстни рибки (Jawfish)

Jawfish

Челюстната рибка е със смесени чувства: дали харесвате такава физиономия, подобна на жаба, или не.

За разлика от някои от видовете в тази статия, много челюстни рибки лесно се отглеждат и правят прекрасни допълнения към домашния риф. Но те наистина имат няколко специфични изисквания за грижи, като основната е дълбоко пясъчно легло за тях да копаят своите „бърлоги“

Копаещите навици на челюстната рибка могат да накарат субстрата да покрие или да нараши близките корали, така че планирайте напред и обезопасете вашата каменна зидария по време на настройката на резервоара, ако мислите да имате челюстна рибка.

 • Трудност: лесен
 • Риф съвместимост: да

Жабешка риба (Frogfish)

снимка: internet

Ако някога група риби бяха необходими, за да определят значението на думата „невероятни“, жабешките рибки биха били идеални. Поразителното им оцветяване на кожата и текстурата сами по себе си ги прави уникални в света на рибите и със сигурност ги поставя в един собствен клас.

Жабешките риби са от групата на риболовните риби, кръстена на модифицирания гръбнак, който използват, за да примамят рибата плячка към кавернозните си усти. Малката рибка хипнотизирана от примамката, подобна на червей или риба, бързо се „установява“ в устата на жабата риба, която може да се отвори със забележителна скорост.

Тази стратегия за лов позволява много заседнал начин на живот, като една единствена жаба рибка заемат много малка площ в продължение на седмици, ако не месеци, в даден момент. Те разчитат на риби, идващи при тях, така че те са много лоши плувци. За да се движат, те най-вече разчитат на модифицираните си пректорални перки, които приличат на крака и позволяват на рибата да се разхожда през скалите и сред корали и гъби.

Жабешката риба се справя добре в малките акварии, макар че те наистина произвеждат значително количество отпадъци (те могат да ядат риба до половината от размера си), така че ще трябват редовна смяна на водата и да осигуряване на добра филтрация. Що се отнася до храненето, гупите или други евтини живи рибки са били храната в миналото, но в днешно време се препоръчват замразени цели риби. Те могат да се ползват с пръчка за хранене, която може да бъде разклатена, за да се симулира движение, за да се насърчи една неохота риба да яде. Antennarius pictus, A. striatus, и A. hispidus са често достъпни за акваристите.

Една нотка на предпазливост изглежда често срещана в литературата —тези риби лесно се стресират, а стресът при видовете Antennarius е свързан с мистериозни смъртни случаи, когато не се вижда друга причина.

 • Ниво грижи: Умерен
 • Риф съвместимост: Да, но те могат да ходят по корали и да представляват риск за декоративни скариди и всяка рибка, която могат да изядат

Барабани

Барабаните принадлежат към голямо семейство, с над 250 вида в 70 рода. Името им идва от способността им да използват своите плувни пикочни мехури и свързаните с тях мускули, за да произвеждат кроаки и подобни шумове. Петнистия барабан (Equetus punctatus), е една от най-недооценените рифови риби.

Equetus lanceolatus

Барабаните могат, в зависимост от вида, да постигнат сравнително големи размери – около 25 cm. Като се има предвид техният размер, те се нуждаят от големи аквариуми. Разбира се, големината им би притеснила другите обитатели на домашния риф, но пък са напълно безобидни и миролюбиви

Те до голяма степен се хранят нощем, така че слабото осветление е задължително в по-дълъг период от време, което пък е проблем за коралите.

 • Ниво грижи: Умерен
 • Риф съвместимост:  Да

Градински змиорки (Garden Eels)

Градински змиорки са очарователни риби, които изискват много специфично местообитание, което означава, че голям резервоар е най-добре. Те живеят в големи колонии (или градини), състоящи се от десетки индивиди, в плитки райони с добри течения. Всеки индивид пребивава в дълбока, тясна дупка във фин пясък. Градинските змиорки са много бслаби плувци и се скриват в бърлогите си, когато са застрашени.

Поради естеството си само акваристи със способността да предоставят правилните условия за градинските змиорки, трябва да обмислят отглеждането им. Пясъчно легло трябва да бъде най-малко 25 cm. дълбоко (за напълно отглеждани риби) и може би още по-дълбоко (въпреки че младата риба може да търпи 12 – 15 cm.). Рибата изисква добри течения и често хранене, за добро здраве, което вероятно не е проблем, но да ги държите с други риби, които ще ги надхитрят за храна, вероятно е лоша идея. Ако можете да изпълните тези изисквания, тогава придобиването на малка група, (около шест), би направило завладяващ дисплей.

В много голям резервоар няма какво да ви спре да запазите колония от градински змиорки с други риби и корали, стига изискванията на змиорките да са изпълнени: често хранене и добро течение.

 • Ниво грижи:  Умерено
 • Риф съвместимост:  Да

Тръбна рибка (Pipefish)

Тръбните рибки (Pipefish), известни в България като „морски игли“, не са риби на начинаещи. Първият проблем, който представят на акваристите, са техните изисквания за хранене. Повечето няма да приемат нищо друго освен жива храна. Те също трябва да се хранят често, поне два до три пъти на ден.

Pipefish

Нано системите са чудесни за тръбната рибка, което ще гарантира, че получават достатъчно храна. Те могат да се държат с други плахи риби, като жълти гобита (Gobiodon okinawae), които няма да грабнат храната преди тръбната рибка. Няколко вида са много срамежливи, така че осигурете открита скална зидария и имайте предвид, че някои видове, като зашеметяващата риба със синя ивица (Doryrhamphus excisus), достигат само малко под 8 cm. Ако желаете да отглеждате по-големи риби, опитайте лентовидната риба (D. dactyliophorus) или оранжевата риба лула (D. pessuliferus).

Тези риби са странни, не само заради змиеподобната си форма, но и заради очарователното си поведение. Някои са моногамни за цял живот и всяка сутрин ще засилват връзката си с бавен танц, пълен с извивки в телесен контакт. Подобно на морските кончета, мъжкият ще получава яйчната маса от женската и ще носи яйцата до излюпването им в специално разработена торбичка или върху определена област от кожата, в зависимост от вида.

 • Ниво грижи: Междинен до експертен
 • Риф съвместимост:  Да

Риба – кутия (Boxfish)

Тук има две групи риби, които обикновено се срещат в хобито: кравите, наречени така заради рогата си, и рибите, наречени заради правоъгълната си форма, която ако бъде прерязана през средата, ще бъде почти квадратна. Тези риби са специфични за отглеждане. Въпреки че са предимно мирни и могат да се държат с други риби, в някои случаи те са склонни да нараснат до прекомерен размер и много от тях могат да отделят мощен токсин, когато са стресирани или застрашени.

Yellow boxfish

Жълтата риба (Ostracion cubicus), например, ще достигне над 35 cm. дължина и ще се превърне от очарователно жълто кубче на точки в огромна риба, която може да отдели гореспоменатия токсин. Избягвайте да държите тези видове риби с агресивни риби! Отделянето на токсини е посочено като причина за смъртта на рибите в същия резервоар, така че това трябва да се разглежда като реална възможност.

Няколко вида, като ивичестата риба (O. solorensis) и петниста риба (O. meleagris), рядко надвишават 15cm. и са по-добри кандидати за резервоар със среден размер от техните по-големи братовчеди.

 • Ниво на грижа: експертно
 • Риф съвместимост:  Може да хапе корали с големи полипи (LPS), мантии от миди, тръбни червеи и морски звезди

Риба скарида (Shrimpfish)

Shrimpfish са наистина прекрасни риби, които, когато се държат на групи сред разклонени корали, морска трева или дори сред корените на мангрови гори, като правят завладяващо представление, докато плуват като едно ято. Тези риби са странни, поради навика си да живеят живот с главата надолу. Ако не беше този навик, те може би биха били доста скучни риби.

shrimpfish

Храненето отново е предизвикателство тук и скаридите имат сходни изисквания с тръбните риби и морските кончета, тъй като те изискват редовно достъпна дребна плячка от ракообразни, като амфиподи и малки скариди. Поради социалната си природа те не са агресивни нито един към себеподобни, нито към други видове риби, така че отглеждането на малка група в рифов аквариум е възможно. Но техният забележителен външен вид често означава, че се използват с голям ефект в биотоп или по-специфични за местообитанията аквариуми.

 • Ниво на грижа: от средно до експертно
 • Риф съвместимост: Да

Морско конче (Seahorse)

снимка: exotica-bg

Морските кончета: Ах тези Коне!

Морските кончета, подобно на своите братовчеди – Pipefish (морските игли), колкото и невероятни да са като визия, любовна игра, отглеждане на поколение……, толкова са и трудни за отглеждане в домашни условия.

Тъй като са любима атракция, трябва да им отдадем нужното внимание в отделна статия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart