Морските звезди в аквариума

Морските звезди са интересни същества, които съставляват група животни (бодлокожи) с очарователни цветови нюанси и невероятни биологични адаптации, подходящи за всяка възможна морска среда.

Именуване и биология на бодлокожите

Името „бодлокожи“ произлиза от гръцките думи „ехиноси“ и „дерма“ за „таралеж“ и „кожа“ и се отнася повече може би до морски таралежи (думата „urchin“ произлиза и от „ехиноси“ също), отколкото други членове на сливата. Трябва да се добави, в полза на тези, които нямат такива в своята част на света, таралежът е забележително животно, почти изцяло покрито с бодли.

Радиална симетрия

Бодлокожите споделят общата характеристика на радиалната симетрия.

Какво е радиална симетрия? Представете си колело със спици; спиците излъчват от централна ос. Ръцете на бодлокомите, или пипалата, излъчват от централна точка, където се намира устата и/или ануса. Перфектната симетрия на морските звезди често е илюстрирана в нумерологията от последователността на Фибоначи, която илюстрира елегантно, но сложно математическо съотношение на перфектна симетрия.

Тръбни краченца

Нещо, което е характерно единствено и само за бодлокожите е „тръбни краченца“. Ако изследвате морска звезда или таралеж или позволите на звезда да се прикрепи към вас, ще забележите много стотици малки тръби, излизащи от животното. Всеки един от тези може да се контролира самостоятелно и налягането в рамките на всеки може да бъде разнообразно, да се създадат много стотици малки „крака“, които позволяват на животното да се движи, като се прилепи към почти всяка повърхност. Тази съдова водна система е чудо на сложни вътрешни водопроводи и е уникална за бодлокожите

Астероидeа

Научното име на морската звезда е астероидеа (Asteroidea), чието семейството е представено от приблизително 2000 вида. Те се срещат във всички морета, океани. Астероидите са важен източник на храна за по-големите животни и от своя страна много от тях са активни и безжалостни хищници.

Акантхастър планци, звездата Астерина

Не всички морски звезди са риф безопасни.

Acanthaster planci

Трънната корона (Acanthaster planci), може да унищожи големи коралови колонии. На биолозите е известен само един естествен враг на тази звезда: тритонният тромпетен охлюв (Charonia tritonis), който се лови главно за търговия – курио (търговия със сувенири и бижута). Досега този ключов вид не е включен в списъка на CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора), въпреки че всяко местно законодателство може да ограничи улова му. Разбира се, вероятността такава звезда да попадне в домашния риф, е нулева.

Друг неприятел на коралите е звездичката Астерина. За съжаление, благодарение на малкия си размер, често бива внасяна в аквариума чрез „жива скална маса“ или корали. Рода Aquilonastra е съставен от 28 вида и тъй като няма достатъчно info, кои видове са риф безопасни е желателно да ги отстраняваме, защото могат да навредят главно на полипите.

Хранителна диета

Повечето морски звезди са хищници. Те консумират микро водорасли, гъби, охлюви, миди, коралови полипи, червеи и дори други ехинодерми. Други обаче са специализирани, хранят се почти изключително с водорасли или двучерупчести. Също така те могат да бъдат чистачи или детритивори, като по този начин се хранят с разлагащ се органичен материал и фекални вещества.

Въпреки това, те не са лесни за отглеждане. Затова, трябва да се помисли внимателно, преди да се закупи морска звезда

Въпроси и съвети за закупуване

Много морски звезди са закупени без мисъл или изследвания по отношение на техните нужди, навици за хранене, и дългосрочно благосъстояние. Повечето буквално гладуват и след време се разпадат. Трябва да се запитате следното: Достатъчно голям ли е резервоарът ви, за да отглеждате морски звезди? Достатъчно зрял ли е? Имате ли риба или дори ракообразни, които може да направят ядене на звезди (харлекин скариди, например)? 

Най-важният фактор е храненето. Ако изберете вид, който е добре познат мършояд, тогава можете да осигурите нуждите му, като предложите разнообразни храни , от риба и черупчести мекотели до пелети и водорасли като нори. Може да се наложи да поставите храната, за да се уверите, че звездата я получава и тя не се яде от по-бързи животни, или може да премахнете звездата в контейнер или част от вашия съмп, където тя може да бъде оставена сама с някои предлагани храни.

Често купувани звезди

Пясъчна звезда

Пясъчните пресяващи звезди като тези от рода Astropecten са често достъпни и на цена, която често води до неподготвени акваристи, които ги опитват и не са загрижени, ако избледнеят и изчезнат. Животните се купуват като част от екипаж за почистване, предназначен да поддържа субстрата чист и бял. Те, разбира се, ще се представят много добре, докато консумират целия детрит и полезните организми от пясъка, преди да гладуват до смърт.

За да се избегне тази съдба, животното най-добре се държи в голям резервоар с дълбоко пясъчно легло, което е било позволено да съзрее и да стане колонизирано от полезни организми в продължение на много месеци. По този начин пясъчната микрофауна може да е по-добре способна да издържи на храненето на звездата и всички ще бъдат щастливи.

Линкия

снимка: Exotica-bg

Родът Linckia произхожда от Индо-Тихоокеанския регион и съдържа някои фантастично оцветени и атрактивни животни, включително много ценената синя linckia (L. laevigata), която за съжаление има лоша репутация за оцеляване в плен. Тези видове могат да станат по-големи (до 30 см.) и най-добре се отглеждат само в по-големи резервоари, където израстъци на водорасли и друг инкрустиращ живот ще предоставят възможности за паша. Няколко източника предполагат, че този вид няма да вземе предлагани храни, така че наистина трябва да помислите сериозно за това преди да закупите тези животни.

Друг представител на рода Linckia е Linckia multiflora, която по-лесно се отглежда, но при нея липсва, това страхотно оцветяване. Тя е значително по-малка от синия си братовчед и би могла да бъде добър кандидат за една от малкото звезди, които могат да бъдат отглеждани от средния акварист, макар че, отново, се предпочита голям резервоар с изобилие от жива скала.

Fromia

Звездите Fromia често са по-лесни за отглеждане в аквариум.Тези звезди се хранят с гъбични образувания, водорасли, бактериална плака. Отново, по-големи танкове, които са в състояние да подкрепят богатство от растеж на жива скала изглежда да осигури най-добрия успех за отглеждане.

Звездите на Fromia са много привлекателни, идващи в много нюанси на червено, с красиви маркировки на ръцете и централния диск.

Шоколадова чип звезда

Protoreaster nodosus често се продава като източник на храна за харлекин скариди (Hymenocera picta).За правилно отглеждане трябва да подавате месеста храна, за да оцелее. Може да се наложи да препозиционирате звездата директно върху храната, за да спрете другите обитатели на рифа, да изядат храната. За съжаление, този вид не е риф-безопасен, но придава допълнително очарование в аквариум само за риби, приемайки, че не я държите с хищни риби.

В заключение трябва да споменем, че бодлокожите са силно чувствителни към промените във водните условия, особено солеността. Внимателното аклиматизиране е от съществено значение и се извършва най-добре с помощта на капково-фуражна система в продължение на няколко часа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart