Корали

Градини на морето

Коралите, наричани още колониеобразуващи книдарии, са разделени на 2 големи групи поради формата им на растеж: твърди и меки корали, при което твърдите корали образуват скелети чрез отлаганията на варовик, които очароват моретата ни със спиращи дъха коралови рифове.
 Коралите в цялото си разнообразие и оцветяване образуват уникален свят и ни позволяват да се потопим в съвършенството на нашата природа. Те предлагат на безброй живи същества дом и защита от хищници, но също така и храна за други обитатели на морската вода или се използват в медицината.
 Коралите се размножават чрез разделяне или сексуално размножаване, което е изключително грандиозно. Повечето корали се нуждаят от зооксантели, за да оцелеят. Зооксантелите са водорасли, които колонизират коралите. Водораслите и полипите живеят в симбиоза. Фотоводораслите фотосинтезират върху коралите и отделят, наред с други неща, кислород и глюкоза. Водораслите получават жизненоважни хранителни вещества от коралите. Полипът също получава цвета на коралите от водораслите.
 Други коралови видове  се хранят със зоопланктон или фитопланктон. Коралите правят нашите аквариуми местообитание за всички наши животни. Те обаче поставят голямо разнообразие от изисквания към светлината, потока и храненето.
Shopping Cart